CTR یا نرخ کلیک یکی از اصطلاحات رایج در سئو است که مخفف Click Through Rate می باشد. نرخ کلیک معیاری است که میزان کاربرانی که روی یک لینک کلیک کرده اند و کاربرانی که آن لینک را دیده اند را اندازه گیری می کند. CTR یکی از اصطلاحات مختلفی است که برای ارتقای رتبه سایت خود باید به آن دقت کنید. جهت مشاهده نرخ کلیک کاربران باید از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده شود. در گزارش های گوگل، impressions و clicks، دقیقا مربوط به نرخ کلیک کاربران می باشد.
CTR چگونه محاسبه می شود
نرخ کلیک یا Click through rate ) CTR ) به نسبت کلیک های کاربران به تعداد نمایش لینک در نتایج جست و جو ها می گویند. مثلا یک وب سایت در نتایج گوگل 1000 بار ظاهر شده و تعداد کلیک روی لینک آن 200 بار بوده است. پس در نتیجه CTR آن می شود 20 درصد. به این معنی که 20 درصد از کاربران روی لینک این وب سایت کلیک کرده اند.
فرمول محاسبه نرخ کلیک به شکل زیر است:
x 100 (تعداد کلیک ÷ تعداد نمایش) = Click-through rate
دلیل ضرب عدد به دست آمده از تقسیم ایمپرشن بر کلیک، به دست آمدن یک عدد درصد است.
تاثیر نرخ کلیک بر سئو و رتبه های گوگل
گوگل نتایج را بر حسب رفتار کاربران تغییر می دهد و CTR هم تاثیر زیادی در رتبه ی وب سایت شما دارد. بالا بودن رتبه سایت تان به این معنی ست که شما برای پاسخ جستجوی کاربر، نتیجه مناسبی بوده اید. در نتیجه با افزایش بازدیدها، رتبه سایت شما هم بهتر می شود. اگر تازه وب سایت تان را ایجاد کرده اید و خیلی معروف نیستید، برندینگ و تبلیغات می تواند تاثیر مثبتی روی CTR و سئو سایت داشته باشد.
اما اشتباهی که اکثر افراد انجام می دهند این است که تنها به دنبال افزایش رتبه سایت خود هستند. در نتیجه، اگر به رتبه خوبی برسند، دیگر همانجا ایستاده و متوقف می شوند. در صورتی که هدف رسیدن به رتبه برتر و فکر کردن به چگونگی افزایش کلیک سایت است.
حتما بخوانید : تاثیر برند سازی بر سئو سایت
روش افزایش نرخ کلیک سایت یا CTR
کاربر با سرچ در گوگل نتایج زیادی را مشاهده کرده و با توجه به مواردی که در ادامه به آنها می پردازیم، لینک های مورد نظر خود را انتخاب می کند. بنابراین بعد از اینکه شما در سئوی وب سایت، در کلمه کلیدی مورد نظرتان موفق شدید نتیجه مطلوبی کسب کنید، در نهایت این کاربر است که وب سایت های مورد نظر خود را انتخاب می کند.
عنوان صفحه در نتایج گوگل
مهمترین بخشی که کاربران در نتایج گوگل مشاهده می کنند عنوان هر مطلب است. عنوان مطلب توسط تگ title به گوگل معرفی می شود. عمدتاً کاربران تنها عنوان صفحه را مشاهده کرده و تصمیم می گیرند که سایت جوابگوی نیازشان است یا خیر. بنابراین عنوان صفحه علاوه بر اینکه باید شامل کلمه کلیدی باشد، باید برای کاربر نیز جذاب باشد تا موجب وارد شدن به کاربر به سایت شود.
توضیحات متا در نتایج گوگل
توضیحات متا دقیقا زیر عنوان سایت با فونت کوچک تر برای کاربران نمایش داده می شود. این بخش همچنین باید دارای توضیح مختصری از کل مطلب ارائه شده در صفحه باشد. کاربر بعد از مشاهده عنوان، در صورتی که نیاز به توضیحات بیشتری در مورد محتوا داشته باشد، متای صفحه را مطالعه می کند.
موردی که باید توجه کنید این است که لزوماً هدفتان جذب کاربر به وبسایت نباشد. زیرا باعث نوشتن مطالب صرفا تبلیغاتی و نامرتبط به متن در عنوان و متا می شود. در نهایت اگر کاربر وارد سایت شد و سایت را مناسب نیاز خود ندید، از سایت خارج می شود که در این صورت عاملی به نام نرخ پرش سایت، افزایش می یابد.
نشانه گذاری استاندارد یا Schema
اسکیما ها، اطلاعات تکمیلی هستند که گوگل به کاربران نمایش می دهد. اطلاعاتی مانند نمایش محصول، معرفی فرد، نمایش محل، رویداد، خلاصه مطلب و … از انواع Schema ها هستند. معروفترین اسکیما در حال حاضر امتیاز مطلب (Review) است که امتیاز میانگین و تعداد امتیاز دهندگان به یک مطلب را به کاربر نمایش می دهد.
تجربه کاربری یا ux چه تاثیری بر CTR دارد ؟
یکی دیگر از عواملی که نرخ کلیک و رتبه ی شما را افزایش می دهد، اهمیت دادن به تجربه ی کاربر و جلب رضایت کاربر است. مثلا کاربری موضوع مورد نظر خود را جست و جو کرده و در نتیجه با سایتی جامع و کامل مواجه می شود که به تمام سوالات او پاسخ داده است.
در مقابل با سایت دیگری مواجه می شوید که هیچ ارتباطی با موضوع شما نداشته و با ترفند سئو کلاه سیاه به موفقیت رسیده و رتبه ی خوبی کسب کرده است. پس شما از آن سایت خارج می شوید و در نتیجه بانس ریت سایت یا نرخ پرش بالا می رود.
و حتی اگر بار دیگر هم با آن دو سایت مواجه شوید، مطمئنا آن سایت معتبر و جامع و کامل را انتخاب می کنید. گوگل این رفتار های شما را درک خواهد کرد و برای آن اهمیت بسیاری قائل است.
آیا CTR یک سیگنال رتبه بندی است؟
باید به این نکته توجه داشت که نرخ کلیک یک سیگنال رتبه بندی در الگوریتم گوگل نیست. هدف از این سیستم، تنها اطلاع به وبمستر ها در رابطه با صفحاتشان است. نه اینکه اعداد نشان داده شده موجب بهبود رتبه شوند. البته این موضوع در جامعه SEO، بحث برانگیز است. اما هنوز مدرک خاصی در رابطه با این موضوع و نقش آن در الگوریتم گوگل وجود ندارد. حتی نمایندگان گوگل نیز چندین بار این مورد را ذکر کرده اند که CTR یک عامل رتبه بندی نیست.
چگونه نرخ کلیک سایت خود را بررسی کنیم؟
برای بررسی CTR سایت، باید به گوگل سرچ کنسول مراجعه کنید. مقداری که در کادر سبز رنگ عکس زیر مشاهده می کنید، نشان دهنده میانگینی از تمام نرخ کلیک های همه صفحات و کلمات کلیدی است که برای آنها رتبه گرفته اید. دقت کنید که برای تجزیه و تحلیل بهتر و دریافت مرتبط ترین نتایج، همیشه صفحه یا عبارت مورد نظر خود را مشخص کنید.