تجربه کاربری در سئو نقش پررنگ و مهمی ایفا میکند، میتوان گفت تمامی فاکتورهای سئو با هدف بهبود تجربه مخاطبان تعیین شده اند. تجربه کاربری ترجمه فارسی عبارت User Experience است که اختصارا با نام UX شناخته میشود. UX میتواند دیدگاه کاربر در مورد محصولات یا خدمات شما باشد، هر چیزی که بر روی وبسایت خود قرار میدهید از قالب گرفته تا محتوایتان همگی بر این موضوع تاثیرگذار هستند. در مقاله تاثیر UI بر سئو بیان کردیم که UI بخشی از UX است، بدان معنا که شما با طراحی یک ظاهر متناسب با زمینه فعالیتتان، تصویری بیاد ماندنی از وبسایتتان در ذهن کاربر ایجاد میکنید.
تاثیر تجربه کاربری بر سئو
در صورتی که UX وبسایت شما متناسب با خواسته بازدیدکنندگان باشد، شاهد سرعت بیشتری در روند بهینه سازی خواهید بود. حتما شما هم از این موضوع آگاه هستید که گوگل به رضایت کاربران بیش از هر چیزی اهمیت میدهد. گوگل رفتارهای بازدیدکنندگان و نحوه برخورد آنها در مواجهه با صفحات شما را بررسی میکند و این موضوع تاثیر مستقیم بر رتبه وبسایت شما خواهد داشت. هنگامی که شما هدف کاربر از بازدید را در تمامی فعالیتهای خود مدنظر داشته باشید، آنها زمان بیشتری را در صفحات شما صرف میکنند که در نهایت موجب کاهش بانس ریت خواهد شد.
برای فهم بهتر نقش تجربه کاربری در سئو ، درنظر داشته باشید که اگر بازدیدکنندگان سایت شما را مفید و ارزنده ارزیابی کنند مجددا برای جستجوهای خود به سراغ شما خواهند آمد، یا حتی ممکن است نام دامین شما را در گوگل جستجو کنند و این موضوع اعتبار زیادی به برند شما خواهد بخشید. بات های گوگل به خوبی بازگشت کاربر را درک کرده و آن را در رتبه بندی درنظر میگیرند.
توجه داشته باشید که بی توجهی به این موضوع میتواند تاثیرات منفی نیز برای شما به همراه داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است شما محتوای مفید و ارزنده ای داشته باشید اما با این حال فونت، رنگ بندی و نحوه نمایش آن مناسب نباشد و این موضوع Bounce Rate سایتتان را افزایش دهد.
تکنیکهای بهبود تجربه کاربری
– تبلیغات آزاردهنده یا pop-up ها : شاید بارها برایتان پیش آمده باشد که هنگام جستجو با موبایل، با تبلیغات مزاحم و پاپ اپ ها در صفحاتی که از استانداردهای طراحی قالب بهره نبرده اند برخورد کرده اید. در این صورت اکثر کاربران صفحه موردنظر را ترک میکنند و این موضوع بخصوص با افزایش استفاده از گوشی موبایل اهمیت بیشتری پیدا کرده است. میتوانید میزان USer Friendly بودن قالبتان را با ابزارهایی همچون PageSpeed Insights محک بزنید.
– طراحی متناسب با نیاز کاربر : در تمای قسمتهای سایت خود این موضوع را در نظر داشته باشید: هدف بازدیدکننده از مشاهده این صفحه چیست؟ و تمام تلاش خود را بکنید تا پاسخ این سوال را در صفحه قرار دهید.
– توجه به ظاهر سایت: سعی کنید رنگ بندی، سایز و نحوه نگارش خود را بر اساس نیاز مخاطبتان تعیین کنید. همچنین از قالبهای بهینه شده استفاده کنید و سرعت بارگذاری صفحات را به حداقل برسانید.
– تمرکز بر محصولات یا خدمات : تجربه کاربری تنها در اجزای وبسایت خلاصه نمیشود، در صورتی که فروشنده محصول یا ارائه دهنده خدمتی هستید باید آن را به بهترین وجه ممکن به مشتریان خود ارائه دهید. به عنوان مثال بسته بندی نامناسب یک محصول یا تاخیر در زمان تحویل آن میتواند تاثیر منفی بر تجربه کاربری داشته باشد.