فایلی که لیست تمام صفحات دامین شما را دارد تا Crawler های موتور های جست و جو اعم از خزنده های گوگل بتوانند به راحتی محتواهای سایت شما را ببینند و آنها را ایندکس کنند، سایت مپ نام دارد. همچنین سایت مپ کمک می کند که موتورهای جستجو بتوانند محتواهایی که مهم تر هستند را شناسایی کنند.
از طرفی دیگر مفهوم مشابه دیگری از نقشه ی سایت نیز وجود دارد که مبتنی بر HTML است و به صورت (sitemap) با حروف کوچک نشان داده می شود. در این تعبیر نقشه سایت مختص کاربران انسانی است تا بتوانند محتوای موجود در سایت را بسادگی پیدا کرده از آن استفاده کنند.
نقشه سایت XML به موتورهای جستجو کمک می نماید که ساختار وبسایت شما را به خوبی درک کند. اگر شما URL صفحه ای را در sitemap قرار دهید، حتما در ایندکس جست و جو ها قرار خواهد گرفت.
به عبارت دیگر اگر از نقشه سایت به خوبی استفاده کنید، آدرس های معتبری را به خزنده های گوگل ارائه می دهید. در نتیجه آنها محتوا و موضوع صفحات شما را بهتر درک می کنند. در نتیجه ایندکس شدن سایت شما تضمین می شود.
فرمت فایل نقشه سایت و انواع آن ها
موتور های جست و جویی مانند گوگل و بینگ، از فرمت XML رسمی که در سایت Sitemaps.org معرفی شده است. برای نقشه سایت به عنوان یک پروتوکل استفاده می کنند. بعلاوه، FEED sitemap که از RSS 2.0 و ATOM 1.0 و فایل متنی ASCLL استفاده می کنند را پذیرفته اند. همچنین می توان نقشه سایت را به شکل XML هم استفاده کرد و اگر حجم زیادی داشت، با ابزار Gzip آن را فشرده سازی کرد.
سایتمپ برای محتوای وب، استاندارد های خاصی دارد. گوگل نیز از فرمت های خاص خود پشتیبانی می کند و از آن ها برای رسانه های خاصی استفاده می کند؛
برای مثال نقشه هایی برای فایل های ویدئویی، تصاویر، محتوای موبایلی و کد منبع نرم افزاری و محتوای خبری از این قبیل هستند. پس از اعلام فرمت مناسب سایت مپ، می توان محتوا های دیگری را به آن اضافه کرد.
چند نکته مهم درباره فرمت فایل سایت مپ
اولین نکته مهم در خصوص فرمت فایل ها این است که فرمت هایی که توسط موتور جستجوی گوگل پشتیبانی می شود ممکن است در موتور جستجوی بینگ (Bing) نادیده گرفته شود.
نکته دوم اینکه مطابق توصیه های گوگل بهتر است در خصوص محتواهای خبری، نقشه سایت بعنوان یک فایل جداگانه در نظر گرفته شود. اینکار باعث می شود در این شکل از سایت مپ، احتمال کراول شدن بالاتر رود.
موتورهای جستجوی گوگل از فایل های Media RSS به منظور تشخیص دادن متن متا در فایل های ویدیویی استفاده می کنند. بینگ نیز از این نوع فایل پشتیبانی می کند به همین دلیل نیز توسعۀ Feed ویدئویی mRSS راهکار موثر و کارآمدی است که از اتلاف وقت شما جلوگیری خواهد کرد.
قوانین استفاده از سایت مپ
- تعیین نام: نقشه سایت باید نام xml پیش فرض را بدرستی تعیین کند.
- محدودیت اندازه: فایلی که ادرس صفحاتت وبسایتتان را در آن درج کرده اید، نباید بیش از 50000 ادرس داشته باشید و حجم آن باید کمتر از 50 MB باشد.
- فایل سایت مپ: باید utf-8 باشد و از entity-escaped در URL استفاده کند.
- آدرس ها: همه ی آدرس های سایت مپ باید قواعد یکسانی داشته باشند. یعنی آدرس هایی که دارای www هستند را با آدرس های بدون www نباید ترکیب کرد.
- لینکهای خراب: این فایل نباید شامل حتی 1 لینک شکسته باشد. در این صورت کل فایل حذف شده و درنظر گرفته نمی شود.
فایل ایندکس Sitemap
ایندکس شدن اکثر سایتهایی که بیش تر از 50 هزار URL دارند،در موتور های جست و جو اهمیت زیادی دارد. از نظر تئوری این مسئله یعنی می توانید تا 2 و نیم میلیارد آدرس را در فایل خود به ثبت برسانید. فایل ایندکس نیز دارای تگ های الزامی و اختیاری است. در هر فایل ایندکس معتبر باید تگ آغازین XML باشد و پس از آن تگ sipemapindex قرار بگیرد که دارای صفت xmlns است. هر نقشه سایت در فایل ایندکس باید تگ sitemao و تگ <loc> داشته باشد.
چگونه سایت مپ را به گوگل معرفی کنیم؟
- صفحاتی که مهم و با ارزش هستند، و احتمال میدهید که کاربران آنها را جستجو کنند را شناسایی کنید. می توانید به صفحات سبد خرید، لاگین کاربران و… توجهی نداشته باشید.
- استفاده از CMS: اگر وبسایت شما بر روی سیستم های مدیریت محتوا در جال اجرا می باشد، از ابزار تولید کننده نقشه سایت موجود در آن استفاده کنید. اگر CMS نداشتید می توانید از ابزار های دیگری همچون Find، find broken link و غیره استفاده کنید. برای اطمینان از درستی کار، فایل بدست آمده را ویرایش کنید.
- قراردادن فایل XML در وبسایت: روت دایرکتوری (دایرکتوری ریشه) بهترین مکان برای قرار دادن sitemap است.
- ثبت وبسایت در موتورهای جستجو: موتور های جست و جو نمی توانند بطور اتوماتیک به دنبال نقشه سایت بگردند. پس باید همه چیز را برای آن ها واضح و آشکار کنید.
- در اخر، sitemap را همیشه بروز نگهدارید و در صورتی که محتوای جدیدی به سایتتان اضافه میکنید، آنرا در نقشه سایتتان ثبت کنید.
پلاگین نقشه سایت در وردپرس
با توجه به اینکه وردپرس محبوب ترین و رایج ترین سیستم مدیریت محتوا می باشد و طرفدارارن زیادی دارد. لازم می دانیم که بهترین راه برای ایجاد یک نقشه سایت استاندارد به شما معرفی کنیم.
در وردپرس شما می توانید به راحتی و با نصب یک پلاگین نقشه ی سایت استاندارد و مطابق میل بات های گوگل را در اختیار داشته باشید. پلاگین Google XML Sitemaps با بیش از ۲ میلیون بار دانلود یکی از محبوبترین پلاگین های وردپرس است.
افزونه سایت مپ Google XML Sitemaps
پیش از هرچیز باید بدانید که این افزونه از بهترین های وردپرس بوده و از لحاظ امنیت و سازگاری با نسخه های جدید وردپرس هیچ جای نگرانی نیست. چرا که تیم پشتیبانی آن بروزرسانی های متعددی را دائما انجام داده و به خوبی محصول خود را ساپورت می کنند.
شما می توانید افزونه سایت مپ Google XML Sitemaps را مستقیما به صورت رایگان از سایت وردپرس دریافت و نصب کنید. بعداز فعال سازی این افزونه زیرمنویی به نام XML Sitemap به تنظیمات وردپرس شما اضافه خواهد شد. پس از تنظیمات آن فایل Xml برای شما ساخته خواهد شد و میتوانید آن را در گوگل ثبت نمایید.
سایت مپ یا نقشه سایت، یک فایل XML است که صفحات موجود در دامین شما به صورت لیست در آن قرارداد شده است. موتور های جست و جو از این طریق محتوای وبسایتتان را مشاهده می کنند. وجود و ثبت این فایل در گوگل وبمستر تولز می تواند به افزایش رتبه سایت شما در گوگل کمک کند.
اینترنت دنیای بزرگی از اطلاعات و سایتهای مختلف است. طبق مطالعات انجام شده توسط Netcraft در سال 2012 مشخص شده که بیش از نیم میلیارد یعنی حدود 600 میلیون وبسایت در اینترنت وجود دارد.
ایجاد نقشه سایت در وردپرس
در این ویدیو آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس با سه روش به زبان ساده توضیح داده شده است:
- ایجاد نقشه سایت بدون افزونه
- ساخت نقشه سایت با افزونه Yoast SEO
- با افزونه google xml sitemap
جهت ایجاد سایت مپ با افزونه Yoast SEO کافی است به بخش سئو در داشبورد وبسایت خود بروید. سپس از منوی بالا گزینه Features، گزینه نقشه های xml سایت را در حالت فعال قرار دهید. البته در آپدیت جدید برخی منوها تغییراتی داشته اند که در ویدیو زیر، کاری از گروه سرچ لند، مرحله به مرحله آموزش داده شده است. حتما این ویدیو را تماشا کنید و اگر سوالی دارید در بخش کامنت ها بپرسید تا کارشناسان سرچ لند در کوتاه ترین زمان پاسخگو باشند.